zondag 6 oktober

Trudo's Zondag Gasten - Een spraakmakende talkshow in de Academiezaal: De Koningin Elisabethwedstrijd in de Academiezaal: why not?

Het is zondagnamiddag, een mens wil dan even achterover leunen en gezellig mijmeren over wat er in de stad en in de wereld gebeurt. Najaar 2019 zijn Truienaars van allerlei slag in de ban van de zevenjaarlijkse Trudofeesten.

In zes talkshows ontvangt theaterkunstenaar Guido Wevers telkens drie zondaggasten voor een gesprek over Trudo, over het leven in de Trudostad tegen de achtergrond van ontwikkelingen in Europa. Waar beter dan in de Academiezaal kan Guido zijn gasten en ook ons ontvangen? De ontvangst is compleet met een jeugdige muziekband en natuurlijk ook met koffie en Truiense taart.

Het is bekend: bisschop Remaclus stuurde de jonge Trudo naar het verre Metz om enkele jaren te studeren en tot priester gewijd te worden. Metz was toen een Europees centrum van politieke en religieuze macht, ook van culturele en intellectuele rijkdom. Trudo was er ‘Erasmusstudent’ avant la lettre.

In de lente van dit Trudojaar trok theaterkunstenaar Guido Wevers langs oude Romeinse routes op culturele bedevaart naar Metz. De jonge edelman Trudo reisde per paard, wielertoerist Guido op zijn stalen ros.

Als opstapje voor de tweede talkshow Trudo’s Zondag Gasten vertelt gastheer Wevers over zijn muzikale ervaringen en bespiegelingen onderweg naar Metz.

Als afsluiting van Quartz, het internationale strijkkwartetfestival gaat Guido Wevers in gesprek met festivalorganisator Bob Permentier. Hij is één van de weinige Belgische fagottisten die de Franse fagot bespeelt. Als solofagottist is hij verbonden aan het National Belgian Orchestra. Sinds het begin van zijn loopbaan is hij zeer actief in het domein van de kamermuziek. In 2016 won hij met B-Classic de Klara-Award. Zijn lijfspreuk luidt “klassieke muziek op een niet-klassieke manier programmeren”

Gilles Ledure is directeur van het Brussel cultuurhuis Flagey. Dit internationaal centrum voor beeld en muziek is gevestigd in het voormalige nationale radio- en televisiegebouw, een art-decopareltje. Sinds 2002 kruisen hier verschillende artistieke disciplines elkaar: jazz wereldmuziek, klassieke en hedendaagse muziek, ook films en videoprojecten. Sinds dit jaar is Gilles Ledure juryvoorzitter van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Na de definitieve scheiding van de beide Limburgen in 1839 werd de Truiense abdijruïne gerestaureerd en uitgebouwd tot het Klein-Seminarie van het bisdom Luik. De bouw van de academiezaal als schoollabo voor welsprekendheid paste in het kader van een revolutionair pedagogische visie.

Twintiger Hind Eljadid is bezeten door woordkunst. Vorig jaar ontving ze voor haar sociaal geëngageerde slam poetry de BILL Award, de jaarlijkse Vlaamse cultuurprijs voor talentvolle jonge kunstenaars. Als enige Belg en als enige vrouw sleepte ze de Van Dale SPOKEN Award in de wacht. Slam poetry en spoken word zijn jonge vormen van woordkunst en performance, verwant met rap en hiphop. Guido Wevers gaat in gesprek en maakt voor haar de bühne vrij

De talkshow Trudo’s Zondag Gasten is bij wijlen ernstig, dan weer luchtig ontspannend en steeds meeslepend. Voor de muzikale intermezzo’s zorgt het Adelphi Quartett met de Limburgse altviolist Jonathan Ponet. Hij studeerde af aan de befaamde Mozarteum University in Salzburg.

De tweede editie van Trudo’s Zondag Gasten vindt plaats op zondag 6 oktober van 14.30 uur tot 16.30 uur. Tickets kosten 11 €, voor jongeren, groepen en abonnees 8 €, koffie en taart inbegrepen. Reserveren kan bij de UiTbalie van het cultuurcentrum De Bogaard, open elk werkdag van 12 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 16 uur of telefonisch: 011 70 17 00.

Een organisatie van Compagnie TZG en cultuurcentrum de Bogaard

Bestel tickets!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info