zaterdag 21 september

Museum DE MINDERE - Franciscus en de Sultan, een vredesmissie in tijden van oorlog

Terwijl de paus het Westen massaal oproept om op kruistocht te trekken om de heilige plaatsen te bevrijden, gaat Franciscus in 1219 zonder wapens naar de sultan van Egypte. Deze ontmoeting tussen Franciscus en sultan Malek-al-Kamil, neef van de grote Saladin, kan tot op de dag van vandaag beschouwd worden als dé blauwdruk voor interreligieuze dialoog. Anno 2019 kunnen we nog veel van hem leren. Zijn inspirerende aanpak is relevanter dan ooit.

De tentoonstelling wordt opgevat als een veelluik: een historische, een iconografische en een participatieve benadering van het thema.

In een eerste luik belichten we de historische context van de ‘ontmoeting met de sultan’: de kruistochten, wie was Malek-al-Kamil?, religieuze diversiteit in de 13de eeuw, gevolgen,…

Vervolgens staan we stil bij de iconografie van de ontmoeting: hoe hebben kunstenaars dit gebeuren afgebeeld? Franciscus behoort tot één van de meest afgebeelde heilige van de geschiedenis. De populariteit van bepaalde voorstellingen weerspiegelt de wijze waarop de orde en de kerk, door de eeuwen heen, Franciscus benaderden. De voorstelling van ‘de ontmoeting’ komt in verhouding tot andere thema’s erg weinig voor, een veelzeggende afwezigheid.

In een derde deel bekijken we de relevantie van een vredesdialoog voor onze hedendaagse tijd.

Vraagstukken rond migratie en andere religies zijn nog nooit zo een hot topic geweest als vandaag. Hoe ervaren jongeren dit? In tekeningen, schilderijen geven studenten van de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunst vorm aan hun eigen kijk op deze ontmoeting en respect voor andere godsdiensten.

Bij de realisatie van deze tentoonstelling is participatie met andere geloofsgemeenschappen evident. Wat betekent de ontmoeting van Franciscus en de sultan’ voor deze gemeenschappen? Op beeldende wijze en via een multimediale installatie geven ze vorm aan hun boodschap.

Het museum DE MINDERE hecht veel belang aan het doorgeven van franciscaanse waarden aan jongeren. Het educatieve luik voor kinderen in school- of familieverband, wordt opgebouwd rond een korte animatiefilm ‘Franciscus en de sultan’. Zo maken de kinderen spelenderwijs kennis met deze boodschap van vrede en respect voor andersgelovigen.

Tentoonstelling in Museum de Mindere van zaterdag 21 september tot en met zaterdag 21 december.
Gratis toegang

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info