vrijdag 22 maart

De stad Sint-Truiden trekt 55.000 euro uit voor kwalitatieve projecten of activiteiten die een duidelijke link hebben met het DNA van Sint-Truiden. 18 projecten of initiatieven hebben een subsidie ontvangen en werken dit jaar mee aan de Trudofeesten.

Museum de Mindere - Franciscus en de Sultan
De vzw Museum Vlaamse Minderbroeders diende een project getiteld “Franciscus en de sultan, een vredesmissie in tijden van oorlog” in. Het is een tentoonstellingsproject rond interreligieuze dialoog met 6 deelluiken. De historische omkadering wordt zoveel mogelijk verduidelijkt met historische elementen uit Sint-Truiden. Sint-Truiden vormt hier het exemplarisch voorbeeld van een middeleeuwse stad en christelijk bedevaartsoord waar de roep naar kruistochten tegen andersgelovigen mogelijk wordt.

De tentoonstelling loopt van 21 september tot en met 21 december in Museum de Mindere
www.demindere.be

De Boerebloos - Sinttruinse Wóttels
De Boerebloos diende een project in met als (werk)titel Sinttruinse Wóttels: in een ludieke kortfilm worden belangrijke historische gebeurtenissen uit de Sint-Truidense geschiedenis van de Heilige Trudo tot vandaag uitgelicht.

www.boerebloos.eu

Kunst Groen - Tinteling
KUNST-GROEN vzw organiseert in domein ‘t Speelhof, destijds een buitenverblijf voor de monniken van de Sint-Trudoabdij, een kunstproject 'Tinteling'. 25 lokale, nationale en internationale kunstenaars plaatsen installatiekunst op domein ' t Speelhof. Gebaseerd op het werk, het leven of de visie van de Heilige Trudo gaan ze aan de slag met de mooie groene ruimte. Met het project 'Tinteling' wil de vereniging actuele kunst in groene publieke ruimtes promoten en de bezoekers aanzetten tot kunstbeleving.

Het kunstproject loopt van 27 april tot en met 24 november in domein ’t Speelhof.
www.kunstgroen.be

Begijnhof Buurtcomité - Door andere ogen
Het Begijnhof Buurtcomité Sint-Truiden brengt met het project ‘Door andere ogen’ het mirakel van de Heilige Trudo, waarbij hij een blinde vrouw genas in een ander perspectief. Via dit project kunnen de bezoekers de begijnhofkerk met al hun zintuigen ontdekken. Het is een project waarbij blinden en slechtzienden centraal staan. Zij kunnen er aan de hand van aangepaste rondleidingen voor het eerst kennis maken met het interieur van de kerk en de muurschilderingen.

De tentoonstelling in de Begijnhofkerk is gratis te bezoeken en is open vanaf 8 september tot 31 oktober, elke weekenddag van 13u30 tot 17u, op weekdagen van 10u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Sint-Truidense Schatten vzw - Uit de abdij
Sint-Truidense Schatten vzw brengt met de tentoonstelling “Uit de abdij” samen met begeleidende publicatie een blik achter de schermen van de abdij aan de hand van vrijwel onbekende voorwerpen.

De tentoonstelling loop nog tot en met 23 november in de Schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en is gratis toegankelijk.

De Bòddelkèèr - Trudo anno 2019
De Bòddelkèèr brengt met Trudo anno 2019 tijdens het feestweekend een hilarische theaterproductie in het Sint-Truidens dialect. De figuur van Trudo wordt daarbij getransformeerd naar de huidige maatschappelijke context.

De Bòddelkèèr trekt deze zomer weer langs heel wat locaties in Sint-Truiden. Tijdens het weekend van 21 en 22 september is de Bòddelkèèr ook te zien op het Minderbroedersplein.

Stephan en Rudi - Trudo-lied
Stephan Elen en Rudi Festraerts componeerden een Trudo-lied. Gezongen in het Sint-Truidens dialect wordt daarbij een ode gebracht aan Sint-Trudo als stichter van de stad.

KantelinK - wandtapijt Sint-Trudo
KantelinK Kant- en Textielkunst Sint-Truiden maken een groot wandtapijt over Sint-Trudo. Het tapijt is opgebouwd uit kloskant en textiel.

Het wandtapijt is van begin september tot eind november te zien in de Onze-Lieve-Vrouwerkerk en krijgt daarna een definitieve plaats in de Dekenij van Sint-Truiden.

Landelijke Gilde Velm-Halmaal - Mystery 680
Landelijke Gilde Velm – Halmaal organiseert een wandelzoektocht 'Mystery 680': Broeder Waltherus, monnik van de Sint-Trudoabdij werd vermoord en teruggevonden op het Dorpsplein van Velm. Maar door wie werd hij vermoord? Een zoektocht langs een parcours van 6 km aan de hand van een infokaart.

De zoektocht vertrekt op het Gemeenteplein van Velm. De inschrijvingsformulieren en de spelinfo is er beschikbaar in een kiosk. Iedereen kan het spel spelen doorlopend van 1 augustus tot en met 31 oktober.

AH Beeld - Trudo in Sint-Truiden, nu in pastel
Deelnemers aan atelier tekenen en schilderen AH Beeld maken een tentoonstelling over de mirakels van Sint-Trudo in pastel. Soft pastel is een techniek die tekenen en schilderen, rechtstreeks met pigmenten, combineert en die daardoor werken met schitterende kleuren oplevert (denk daarbij aan Degas, Chagall, Redon,…). Deze techniek is historisch vooral in Frankrijk met succes uitgeoefend maar in Vlaanderen slechts sporadisch. Nochtans past deze mooie techniek uitstekend in onze tijdsgeest (snel, efficiënt, kleurrijk en duurzaam).

Je kan deze kunstwerken bewonderen tijdens een tentoonstelling in de Zoutkist op 17, 18 en 19 mei. Kom zeker langs, want dit is de eerste softpasteltentoonstelling ooit in Vlaanderen. Tijdens het tentoonstellingsweekend staan ook de deuren van de Academie Haspengouw Beeld. Je kan dan een initiatie ‘werken met soft pastels’ volgen en proeven van de sfeer tijdens de ateliers.

't Neigemenneke - Sinttruiense Diksjòneer
’t Neigemenneke: Sintrùins: De taal van de stad van Sint-Trudo: naar aanleiding van de Trudofeesten geeft 't Neigemenneke de Sintrùinse Diksjòneer opnieuw uit.

Ciné-videoclub Renovat - de Trudofeesten in beeld
Ciné-video Renovat brengt een heel jaar door alle activiteiten van de Trudofeesten in beeld en wil op die manier de Trudofeesten op beeld bewaren voor de toekomstige generaties.

Trudo's Zondagsgasten
Trudo’s Zondaggasten: Een live talkshow op zoek naar het DNA van de Truienaar op zes zondagen met Guido Wevers als gastheer. Het is zondag, een moment om even achterover te leunen

en te mijmeren over wat in Sint-Truiden en in de wereld gebeurt. De praatshow is soms licht van toon, soms ernstig, steeds meeslepend. 6 sprankelende praatshows in de Academiezaal met telkens drie spraakmakende gasten, een streepje live muziek van lokaal jeugdtalent, en in de pauze een stuk taart van de beste Truiense bakkers. Bekende en minder bekende Truienaren passeren er de revue.

Openingseditie op zondag 15 september van 10u30 tot 12u30
Nadien telkens de eerste zondag van de maand van 14u30 tot 16u30

ASR vzw - Sint-Trudo en 1300 jaar Truienaren
Abdij, Stad en Regio vzw pakt uit het met het project 'Sint-Trudo en 1300 jaar Truienaren': Een black box in de Minderbroederskerk brengt je terug in de geschiedenis. Ook de eerste resultaten van de recente opgravingen (uitgevoerd door ARON Archeologisch Projectbureau) in de Diesterstraat, aan de abdij zelf, zullen geïntegreerd worden in de tentoonstelling, om ook via deze weg de bezoekers te laten kennismaken met ‘hun voorouders’.

De tentoonstelling loopt van 8 september tot en met 23 november in de Minderbroederskerk.

JH Expo - Trudofestival
Jeugdhuis Expo organiseert tijdens het weekend van 21 en 22 september het Trudofestival: een kunst- en muziekfestival met jong en lokaal talent.

21 en 22 september 2019 in en rond Jeugdhuis Expo.

Chirojongens Sint-Marten - Trudo Geocache
Chirojongens RVM Sint-Marten maken naar aanleiding van het Trudojaar een speciale Geocache waarin verschillende monumenten in Sint-Truiden worden opgenomen. Zowel in het stadscentrum als in de deelgemeenten worden een aantal caches geplaatst.

Vanaf 1 april door iedereen te proberen via www.geocaching.com of via de app.

TRC - Trudo call
De Trudo Radioamateursclub organiseert in het kader van het Trudojaar een aantal speciale calls tussen Truiense zendamateurs en andere zenders van over de hele wereld. In het kader van het Trudojaar geeft Trudo radioamateurs club een speciale postkaart uit met een speciale 'call' met nummer OO19Trudo.

Harmonie der Gilde - Sén Truin begot ich haan van oech
Koninklijke Harmonie der Gilde Sint-Truiden organiseert een concert dat je meeneemt doorheen de muziekgeschiedenis van Sint-Truiden. Een verteller brent de belangrijkste gebeurtenissen. Zowel de groei van de stad, de uitbreiding van het religieuze imperium alsook sagen, de Eerste Wereldoorlog en de abdijbrand komen aanbod. Dit alles wordt gepresenteerd met bijpassende muziek en beeldmateriaal.

Concert op vrijdag 22 november in de Sint-Gangulfuskerk

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info